top of page

                        

Süt diÅŸleri ağız saÄŸlığı açısından son derece önemlidir. SaÄŸlıklı süt diÅŸleri, altlarında geliÅŸen kalıcı diÅŸlerin sürme zamanının gelmesiyle sallanarak düÅŸerler. Bu baskı, diÅŸin kökünün yavaÅŸ bir biçimde gevÅŸemesine ve bunun sonucunda da dökülmesine yol açar. DiÅŸ sallanmaya baÅŸlayınca bulunduÄŸu yerde bir boÅŸluk oluÅŸur. Bu boÅŸluk yeni diÅŸin ortaya çıkacağı yerdir. Süt diÅŸi sallanarak kendisi düÅŸer ya da çocuÄŸun bunu yutma riskini ortadan kaldırmak için çekip alınabilir.

​

Süt diÅŸleri ne zaman düÅŸmeye baÅŸlar ?

Süt diÅŸleri genellikle 5 yaşından sonra dökülmeye baÅŸlarlar. Bu yaÅŸdan sonra çocuÄŸun diÅŸlerinin sallanmaya baÅŸladığını hissetmesi normal bir durumdur. Bu durum, diÅŸlerin yenilenme sürecinin artık son aÅŸamaya ulaÅŸtığının bir göstergesidir. Ä°lk çıkan süt diÅŸleri ile son çıkan süt diÅŸlerinin ortalama tamamlanma süresi 3 yılı kapsamaktadır.

Süt diÅŸleri düÅŸtükten sonra ne olur ?

Süt diÅŸleri alttan diÄŸer diÅŸlere baskı yapmaya baÅŸlayarak dökülmeye baÅŸlarlar. Baskının etkisi ile gevÅŸeyen diÅŸ dökülür ve yerine yeni süt diÅŸi çıkar. Genelikle süt diÅŸleri dökülen çocukların damaklarında boÅŸluklar oluÅŸmaya baÅŸlar ve bu boÅŸluklar sırasıyla dolar. Süt diÅŸleri bazen sallanır ve artık düÅŸmeye yakın inatçı bir düÅŸmeme baÅŸlar bu dönemde diÅŸ yutma riskine karşı çekilerek alınır. OluÅŸan yeni diÅŸlerin yerine herhangi bir diÅŸ çıkmayacağı için diÅŸ saÄŸlığını düzenli olarak yapmamızda fayda vardır. ÇocuÄŸa bu dönem döküleceÄŸi diÅŸi açıklayıcı bir ÅŸekilde diÅŸ hekimi tarafından anlatılmalı ve çocuÄŸun yaÅŸadığı sıkıntıları minimuma indirerek daha kolay atlatması saÄŸlanmalıdır.

Süt diÅŸlerinde çürükler tedavi edilme midir?

Süt diÅŸleri ilerde yerini bırakacakları kalıcı (daimi) diÅŸlere rehberlik ederler. DeÄŸiÅŸme yaşı gelmiÅŸ olan diÅŸler ile tedavi edilemeyecek kadar çürük ve iltihaplı diÅŸler çekilebilir. Ancak yeni gelecek kalıcı diÅŸin çıkmasına daha zaman var ise çekilen diÅŸin boÅŸluÄŸunun kapanmaması için mutlaka YER TUTUCU yapılmalıdır. Süt diÅŸleri sürekli diÅŸlerin kireçlenmelerine imkan saÄŸlar. Çenenin geliÅŸimini etkiler. Çürük bir süt diÅŸi enfeksiyon kaynağıdır. Öte yandan diÄŸer diÅŸlerin de çürüklerine yol açar.

Süt diÅŸleri sürme ve düÅŸme zamanları nelerdir ?

Üst DiÅŸler

Orta Kesici DiÅŸ : 8 ile 12. ay arasında çıkar ve 6 ile 7 yaşı arasında düÅŸer

Yan Kesici DiÅŸ : 9 ile 13. ay arasında çıkar ve 7 ile 8 yaşı arasında düÅŸer

Köpek DiÅŸi : 16 ile 22. ay arasında çıkar ve 10 ile 12 yaşı arasında düÅŸer

Birinci Azı DiÅŸi : 13 ile 19. ay arasında çıkar ve 9 ile 11 yaşı arasında düÅŸer

Ä°kinci Azı DiÅŸi : 25 ile 33. ay arasında çıkar ve 10 ile 12 yaşı arasında düÅŸer

Alt DiÅŸler

Orta Kesici DiÅŸ : 6 ile 10. ay arasında çıkar ve 6 ile 7 yaşı arasında düÅŸer

Yan Kesici DiÅŸ : 10 ile 16. ay arasında çıkar ve 7 ile 8 yaşı arasında düÅŸer

Köpek DiÅŸi : 17 ile 23. ay arasında çıkar ve 9 ile 12 yaşı arasında düÅŸer

Birinci Azı DiÅŸi : 14 ile 18. ay arasında çıkar ve 9 ile 11 yaşı arasında düÅŸer

Ä°kinci Azı DiÅŸi : 23 ile 31. ay arasında çıkar ve 10 ile 12 yaşı arasında düÅŸer

Süt diÅŸlerinde nelere dikkat edilmeli ?

Süt diÅŸleri ile ilgili en önemli konu, bu diÅŸlerin çok iyi temizlenmesi gereÄŸidir. Bu yaÅŸta kazanılacak hijyen alışkanlığı, diÅŸ saÄŸlığını ömür boyunca garantiye alacaktır. Süt diÅŸlerinde oluÅŸan siyah renkli renklenmeler, ağızdaki bazı bakterilerden kaynaklanmaktadır ve tehlikeli deÄŸildir. Bu renklenmeler çürükle karıştırılabilir.

süt.jpg
süt.jpg

   Süt DiÅŸleri ve Önemi

bottom of page