KANAL TEDAVİSİ
Diyarbakır Kanal Tedavisi
White Dental Clinic Diyarbakırda kanal tedavisi işlemlerinizi güven ile yaptırabilirsiniz!
Çürüyen dişteki madde kaybının, pulpa dokusuna kadar dayanması sonucu dişimiz canlılığını yitirir. Canlılığını kaybeden diş enfekte olur ve ağrı yapmaya başlar. Kanal tedavisi de bu canlı doku olan pulpanın temizlenmesi ve dezenfekte edildikten sonra doldurulması işlemidir.
Kanal tedavisi hangi durumlarda yapılır?
-
Gece ağrı yapan, uyutmayan dişlere,
-
Sinirin açığa çıktığı büyük diş kırıklarda,
-
Aşırı aşınmış, hassasiyet yapan dişlere,
-
Travma yada ortodontik tedavi sonrasında canlılığını yitirmiş dişlere,
-
Siniri ölmüş ve renk değiştirmiş dişlere,
-
Yemek yerken geçmeyen ağrıyan dişlere,
-
Altında iltihap, apse olan dişlere, kanal tedavisi uygulanır.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi, dişin merkezindeki küçük, iplik şeklinde olan dokunun, yani dişözünün (pulpa) çıkarılma işlemine denir. Hasar gören, hastalanan veya ölen pulpa çıkarıldığında, geriye kalan boşluk önce temizlenir sonra diş formatında şekillendirilerek tekrar doldurulur. Bu işlemle kök kanalı kapatılır. Çok uzun yıllar, hastalanan veya zarar gören dişler çekilmek zorunda kalırdı fakat bugün, kanal tedavisinde, kaybedilecek durumdaki dişler bile kurtarılabilmektedir.
Kanal tedavisi ağrılı bir işlem midir?
Bu tedavi yöntemi anestezi altında yapılan bir tedavidir, bu yüzden ağrılı bir işlem değildir. Fakat bazı çok ağrılı veya enfeksiyonlu dişlerde antibiyotik tedavisi başlanması gerekebilir.
Kanal tedavisi yapılmış diş ağrır mı?
Tedavi sırasında dişin canlı dokuları yani sinirleri alınmaktadır, bu yüzden kanal tedavisinin yapılmış olduğu bir diş, dış uyaranlardan etkilenmemektedir. Tedavi sonrasında ilk birkaç hafta hafif ağrı veya çiğnemede hassasiyet olabilir çünkü dişin de vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır.
Kanal tedavisi sonrası nelere dikkat edilmeli?
Kanal tedavisi birden fazla seansta yapılacaksa, tedavi bitinceye kadar ilgili dişi kullanmaktan kaçınılmalıdır. Kanal tedavisi tamamen bitse bile işlemden sonra en az iki saat bir şeyler yenip içilmemelidir. Bir iki gün boyunca hassasiyet olabileceğinden aşırı sıcak ve soğuk içeceklerden kaçınmak hastaya rahatlık sağlar. Ağız sağlığı bakımı söz konusu olduğunda, düzenli aralıklarla yapılan diş fırçalama, diş ipi ve antiseptik bir gargara kullanma gibi genel bakım kurallarının yanında, diş hekimini düzenli aralıklarla ziyaret etmek de önemlidir.
Kanal tedavisinin ömrü nedir?
Kanal tedavisi görmüş dişin doğal dişinizden tek farkı içerisinde sinir ve damar bulunmamasıdır. İyi uygulanmış ve sonrasında da hasta tarafından iyi bakılmış bir kanal tedavili diş ömür boyu ağızda kalabilir.
Yeni teknolojiler ve yöntemler sayesinde kanal tedavisinin başarısı neredeyse %100’e yaklaşmıştır. Unutmamak gerekir ki implant ya da porselen köprüler kendi dişinizin yerini tutmaz, eğer dişiniz kanal tedavisi ile kurtarılabiliyorsa mutlaka bir şansı hakeder.
Kanal tedavili diş neden kırılır?
Kanal tedavisi yapılan dişin ömür boyu kullanımı mümkün olabildiği gibi kırılması da ihtimal dâhilinde görülüyor. İçerisindeki pulpa alınınca dişin beslenmemesi de bunu tetikleyebiliyor. Madde kaybı fazla olduğu için kırılma ihtimalide artıyor. Diş kırığının diş etinin üzerinde olması durumunda kaplama yapılarak dişin ömrü uzatılabiliyor. Ancak, diş eti içinden kırılan veya kaplama yapılamayacak kadar küçülen dişlerin tedavisi mümkün olmadığından kırığın yerine göre gerekirse cerrahi müdahale ile kalan diş alınıyor ve yerine protez diş yapılıyor. En doğru seçenek ise kanal tedavisi sonrası ilgili dişe kaplama yapılmasıdır.
Başarısız kanal tedavisi belirtileri nelerdir?
Kanal tedavisi ile restore edilmiş dişlerde bazen başarısız sonuçlar ve enfeksiyon belirtileri tekrar ortaya çıkabilmektedir. Bu tür durumlarda enfeksiyon tedavi edilmeden gelişmeye devam ederse, potansiyel olarak bölgedeki diğer dişlere yayılabilir ya da vücudun diğer bölgelerinde hastalığa sebep olabilir. Peki başarısız kanal tedavisi belirtileri nelerdir; basınca karşı duyarlılık, şişlik, sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet, geçmeyen ağrı, ödem.
Kanal tedavisi tekrarı ( retreatment ) nedir?
Daha önce yapılan kanal tedavisinin herhangi bir sebepten dolayı başarısız olması durumunda kanal tedavisinin tekrar yapılması gerekir. Bu işleme Retreatment ( Kanal Tedavisi Tekrarı ) denir.
Kanal tedavisinin yenilenmesi gereken durumları kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:
-
Eski kanal dolgusunun iyi bir şekilde yapılmadığı görülen durumlar.
-
Kanal tedavisinin bitiminden sonra dolgu ya da kaplama yapımının geciktiği ve kanalın kontamine olduğu durumlar.
-
Kanal tedavisinin üstündeki restorasyonun sızdırdığı ve bu sebeple kanal tedavisinin enfekte olduğu durumlar.
-
Önceki tedavide var olan lezyonun ya da kistin iyileşmediği gözlenen durumlar.
-
Kanal tedavili dişte oluşan yeni çürük ya da kırık sebebiyle kanalın yeniden enfekte olduğu durumlar.
Flare Up nedir?
Endodontik retreatment vakalarının belki de en zorlayıcı kısmı olası bir flare up, yani alevlenme tablosudur. Hiç semptom vermeyen ancak kötü yapılmış kanal tedavilerinin yenilenmesi sırasında dişteki mikroorganizmaların dengesi değişir. Bu denge değişimi sonucu bazı mikroorganizmaların sayısı artarken bazılarının azalır. Vücut bu yeni mikroorganizma dengesine adapte olana kadar belki de hiç ağrısı olmayan dişte ağrı, şişlik ve sallanma gibi cevaplar verir. Bazı hastalarda şişlik yüzde de oluşur. Flare up tablosunun tedavisinde öncelikle diş hekiminizin ya da endodontistinizin dişe müdahalesi gerekir. Eğer gerekli görür ise antibiyotik reçete eder, bu antibyotiği düzenli kullanmak çok önemlidir.
Diyarbakır'da özel diş kliniği kanal tedavi işlemi ve detaylı bilgi almak için White Dental Clinic ile iletişime geçebilirsiniz.