Periodontoloji - Diş Eti Hastalıkları
Diyarbakır Diş Taşı Temizliği
White Dental Clinic Diyarbakırda diş taşı temizliği ile diş lekelerinden kurtulun!
Diş eti hastalığı daha çok dişler üzerinde biriken bakteri plağı nedeniyle oluşan iltihabi bir hastalıktır. Sağlıklı diş eti açık pembe renkli, mat, sert kıvamlıdır, diş yüzeyinde bıçak sırtı gibi sonlanır ve fırçalama sırasında kanamaz. Periodontal hastalıklar, büyük bir oranda önlenebilen ve kontrol altına alınabilen hastalıklardır. Tedavi; iyi ağız hijyeninin sağlanmasına, doğru ve erken tanıya ve doğru tedavi yaklaşımlarına bağlıdır. Bu nedenle hem hastanın hem de hekimin tedaviye aktif olarak katılımı gerekir.
Diş eti iltihabı belirtileri nelerdir?
-
Diş etlerinde hassasiyet, kızarıklık ve şişlikler
-
Beyaz renkli iltihabi oluşumlar
-
Dişlerin fırçalanması veya diş ipi kullanımı esnasında kanama
-
Diş eti çekilmesi
-
Dişlerde gevşeklik (sallanma)
-
Konuşma ve çiğneme sırasında ağrı
-
Sıcak ve soğuk besinlere karşı aşırı hassasiyet
-
Ağız kokusu
Diş taşı temizliği ağrılı bir işlem midir ?
Diştaşı temizliği ağrılı bir işlem değildir. İşlem sırasında titreşimli cihazlar ile diş taşları diş yüzeyinden uzaklaştırılır. Bu işlem sırasında hastanın cihazın titreşimini hissetmesi normaldir. Ancak dişlerinde hassasiyet sorunu olan hastalarda lokal anesteziler kullanılarak da işlem gerçekleştirilebilir. Diştaşı temizliği yapıldıktan sonra bir süre diş hassasiyeti oluşabilir.
Diş taşı temizlenmez ise ne olur ?
Eğer diş taşı temizlenmezse, diş etinde çekilme gözlemlenebilir. Bunun yanında daha ileri sorunlar da meydana gelebilir. Örneğin çene kemiği kaybı yaptığı için diş eti çekilmesi, dişlerin sallanması ve düşmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Diş sıklıkla dişler temizlenmeli ?
Diş taşları diş etine zarar vererek diş eti çekilmeleri ve rahatsızlıkları tekrar tekrar hastalara yaşatmaktadır. Bunu engellemenin tek yolu ise 6 ay veya 1 senede bir tekrarlanması gereken diş taşı temizliğidir.
Diş taşı temizliği fiyatı nedir ?
Diş taşı miktarı, diş lekeleri ve kemik kayıplarına göre farklı fiyatlar uygulanabiliyor. Net bir fiyat bilgisi almak ve tedavi hakkındaki ayrıntıları öğrenmek isteyen kişiler, iletişim kanalları üzerinden ulaşım sağlayabiliyor.
Diş taşı neden oluşur ?
Tükürükle sertleşen bakteri yüklü plakların birikmesiyle oluşur. Kişiden kişiye değişse de genellikle altı ayda bir diş taşı temizliği yapılması önerilir. Temizlenmediğinde diş çürüğü, ağız kokusu, diş eti iltihaplanması ve hatta diş kaybı gibi ciddi sorunlara neden olabilir.
Diş taşı temizliği dişlerime zarar verir mi ?
Sanıldığının aksine diştaşı temizliği diş yüzeyine zarar vermez. Aksine diştaşı temizliği ile diş yüzeyindeki birikintilerin uzaklaştırlması ve diş ve kök yüzeyinde pürüzsüz bir yüzey elde edilmesi amaçlanır. Diştaşı temizliğinin diş yüzeyine herhangi bir zararı olmadığı gibi, temizletilmemesi zamanla diş kaybına neden olur. İlerleyen dönemde diş kaybına yol açabilecek durumlara sebebiyet vermemek adına diş taşlarını temizletmek en doğru olan davranıştır.
Diş taşı temizliği sonrası nelere dikkat etmeliyim ?
Hasta diş taşı temizliği sonrasında en az 2 saat boyunca herhangi bir şey yememeli ya da içmemelidir. İşlem sonrası özellikle ilk 24 saat sıcak ya da soğuk içecek ya da yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Diş taşı temizliği sonrasında diş etleri üzerinde sızıntı gibi durumlar oluşması ve bunun yanında 2 – 3 gün kadar sıcak soğuk hassasiyeti meydana gelmesi mümkündür.
Diyarbakır'da özel diş kliniği diş taşı temizliği işlemi ve detaylı bilgi almak için White Dental Clinic ile iletişime geçebilirsiniz.