Süt dişleri ağız sağlığı açısından son derece önemlidir. Sağlıklı süt dişleri, altlarında gelişen kalıcı dişlerin sürme zamanının gelmesiyle sallanarak düşerler. Bu baskı, dişin kökünün yavaş bir biçimde gevşemesine ve bunun sonucunda da dökülmesine yol açar. Diş sallanmaya başlayınca bulunduğu yerde bir boşluk oluşur. Bu boşluk yeni dişin ortaya çıkacağı yerdir. Süt dişi sallanarak kendisi düşer ya da çocuğun bunu yutma riskini ortadan kaldırmak için çekip alınabilir.
Süt dişleri ne zaman düşmeye başlar ?
Süt dişleri genellikle 5 yaşından sonra dökülmeye başlarlar. Bu yaşdan sonra çocuğun dişlerinin sallanmaya başladığını hissetmesi normal bir durumdur. Bu durum, dişlerin yenilenme sürecinin artık son aşamaya ulaştığının bir göstergesidir. İlk çıkan süt dişleri ile son çıkan süt dişlerinin ortalama tamamlanma süresi 3 yılı kapsamaktadır.
Süt dişleri düştükten sonra ne olur ?
Süt dişleri alttan diğer dişlere baskı yapmaya başlayarak dökülmeye başlarlar. Baskının etkisi ile gevşeyen diş dökülür ve yerine yeni süt dişi çıkar. Genelikle süt dişleri dökülen çocukların damaklarında boşluklar oluşmaya başlar ve bu boşluklar sırasıyla dolar. Süt dişleri bazen sallanır ve artık düşmeye yakın inatçı bir düşmeme başlar bu dönemde diş yutma riskine karşı çekilerek alınır. Oluşan yeni dişlerin yerine herhangi bir diş çıkmayacağı için diş sağlığını düzenli olarak yapmamızda fayda vardır. Çocuğa bu dönem döküleceği dişi açıklayıcı bir şekilde diş hekimi tarafından anlatılmalı ve çocuğun yaşadığı sıkıntıları minimuma indirerek daha kolay atlatması sağlanmalıdır.
Süt dişlerinde çürükler tedavi edilme midir?
Süt dişleri ilerde yerini bırakacakları kalıcı (daimi) dişlere rehberlik ederler. Değişme yaşı gelmiş olan dişler ile tedavi edilemeyecek kadar çürük ve iltihaplı dişler çekilebilir. Ancak yeni gelecek kalıcı dişin çıkmasına daha zaman var ise çekilen dişin boşluğunun kapanmaması için mutlaka YER TUTUCU yapılmalıdır. Süt dişleri sürekli dişlerin kireçlenmelerine imkan sağlar. Çenenin gelişimini etkiler. Çürük bir süt dişi enfeksiyon kaynağıdır. Öte yandan diğer dişlerin de çürüklerine yol açar.
Süt dişleri sürme ve düşme zamanları nelerdir ?
Üst Dişler
Orta Kesici Diş : 8 ile 12. ay arasında çıkar ve 6 ile 7 yaşı arasında düşer
Yan Kesici Diş : 9 ile 13. ay arasında çıkar ve 7 ile 8 yaşı arasında düşer
Köpek Dişi : 16 ile 22. ay arasında çıkar ve 10 ile 12 yaşı arasında düşer
Birinci Azı Dişi : 13 ile 19. ay arasında çıkar ve 9 ile 11 yaşı arasında düşer
İkinci Azı Dişi : 25 ile 33. ay arasında çıkar ve 10 ile 12 yaşı arasında düşer
Alt Dişler
Orta Kesici Diş : 6 ile 10. ay arasında çıkar ve 6 ile 7 yaşı arasında düşer
Yan Kesici Diş : 10 ile 16. ay arasında çıkar ve 7 ile 8 yaşı arasında düşer
Köpek Dişi : 17 ile 23. ay arasında çıkar ve 9 ile 12 yaşı arasında düşer
Birinci Azı Dişi : 14 ile 18. ay arasında çıkar ve 9 ile 11 yaşı arasında düşer
İkinci Azı Dişi : 23 ile 31. ay arasında çıkar ve 10 ile 12 yaşı arasında düşer
Süt dişlerinde nelere dikkat edilmeli ?
Süt dişleri ile ilgili en önemli konu, bu dişlerin çok iyi temizlenmesi gereğidir. Bu yaşta kazanılacak hijyen alışkanlığı, diş sağlığını ömür boyunca garantiye alacaktır. Süt dişlerinde oluşan siyah renkli renklenmeler, ağızdaki bazı bakterilerden kaynaklanmaktadır ve tehlikeli değildir. Bu renklenmeler çürükle karıştırılabilir.